Haber

Özbekistan-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı Semerkant’ta Yapıldı

Özbekistan ve Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komite (KEK) 3. Toplantısı Özbekistan’ın tarihi Semerkant kentinde gerçekleştirildi.

Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’in eş başkanlığında gerçekleştirilen görüşmede taraflar arasındaki işbirliğinin durumu ve gelecekteki sorunları ele alındı.

Görüşmede konuşan Aripov, Özbekistan ile Rusya’nın uzun yıllara dayanan klasik dostluk ve iş birliği bağları ile birbirine bağlı olduğunu, iki ülke arasındaki bağlantıların günümüzde üst düzeyde geliştiğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin mevcut imkan ve imkanlar göz önünde bulundurularak artırılabileceğini kaydeden Aripov, sanayi, enerji, tarım, gıda, dokuma, elektrik mühendisliği, kimya ve ilaç sanayi gibi alanlarda büyük fırsatların olduğunu söyledi. ve inşaat malzemeleri.

Aripov, Rus işadamlarına Özbekistan ile Rusya arasındaki iş birliğini daha da geliştirmek için mevcut kaynakları daha aktif kullanmaları çağrısında bulunarak, “Rus iş çevreleriyle yapıcı ve uzun vadeli işbirlikleri geliştirmek istiyoruz.” söz konusu.

“Özbekistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği ile ilişkilerini derinleştirmesi gerekiyor”

Mişustin, Özbekistan’ın en büyük ticaret ortaklarından Rusya’nın geçen yıl Çin’i geride bırakarak, ülkedeki yaklaşık 2 bin 700 Rus ile Özbekistan’ın dış ticaret hacminde yaklaşık yüzde 18’lik payla birinci sıraya yükseldiğini de kaydetti. sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini belirtti.

Rusya’nın coğrafi, kültürel ve manevi açıdan birbirine yakın komşularıyla karşılıklı iş birliğini geliştirmeye hazır olduğunu kaydeden Mişustin, “Rusya dost ülkelerle iş birliğine açık olmaya devam ediyor. coğrafi, kültürel ve manevi maliyetler açısından yakın olan, Rusya ile karşılıklı işbirliğinin avantajlarını anlıyorlar.Çok taraflı ticari-ekonomik çıkarları geliştirmek, yakın komşularla proje ve yatırım işbirliğini gerçekleştirmek için her şeye sahibiz.Özbekistan da bu komşulardan biri. İlişkilerimizi eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirimizin çıkarlarını koruma ilkeleri üzerine kuruyoruz.” dedi.

Özbekistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) ile ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğine dikkat çeken Mishustin, “Özbekistan’ın gelecekte işbirliği içinde çalışabilmesi için AEA ile ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğine inanıyoruz.” söz konusu.

AEB’nin pazar büyüklüğü, endüstriyel ve tarımsal potansiyel açısından önde gelen bölgesel entegrasyon birliklerinden biri olduğunu ve yaklaşık 190 milyon tüketiciye sahip olduğunu kaydeden Mishustin, “Bu, şu anda gözlemci statüsünde olan Özbekistan’a yeni ekonomik ufuklar açıyor. Tam üyelik , işlerin yeni alanlara yönlendirilmesi, birliğe dayalı ilişkilerin geliştirilmesine güçlü bir ivme kazandıracaktır.” sözlerini kullandı.

12 belge imzalandı ???????

Görüşme sonunda taraflar arasında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin 11 belge imzalandı. Aripov ve Mişustin, KEK toplantısının sonuçlarına ilişkin ortak bildiriye de imza attı.

İmzalanan memorandum ve protokoller arasında gümrüklerin karşılıklı olarak uygulanması, elektronik belgelendirme sistemleri, göçmen personelin haklarının korunması alanlarında işbirliği anlaşmaları, endüstriyel işbirliğini yaygınlaştırmaya yönelik kapsamlı işbirliği programı, ulaşım alanı ve daha önce imzalanan “Basitleştirilmiş Gümrük” “Koridor” muhtırasında değişiklik yapılmasına yönelik bir protokol de bulunmaktadır.

İki ülkeden iş insanlarının katıldığı Özbek-Rus İş Forumu’na Aripov ve Mişustin de katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu