Haber

Tugay “Yerli tohumları koruyor, toprakla buluşturuyoruz”

Karşıyaka Belediyesi, iklim değişikliği ve gıda krizine karşı aktif çalışmaları kapsamında yüzlerce yerel tohumu toprağa kazandırmaya devam ediyor.

Karşıyaka Belediyesi, Şehit Muhittin ve Ayşe Dudu Sağıroğlu Atalık Tohum Merkezi’nde hem yerel türleri koruyarak hem de biyoçeşitliliği koruyarak doğal çevrenin istikrarına katkıda bulunuyor.

Üretimin ve tarımın kent için değerine değinen ve bu alandaki çalışmalarını yoğunlaştıran Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Ata tohumları ve fidanlarıyla kentte yapılacak üretimi asla küçümseyemeyiz. Üretime katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Son yıllarda gelişen endüstriyel tarım, yerel çeşitleri ve biyolojik çeşitliliği tehdit etmeye devam ediyor. Bozulmaya başlayan yerel ekosistem, hem yerel çiftçilerin üretkenliğini hem de tüketicinin doğal gıdaya erişimini olumsuz etkiliyor. Doğal çevreyi ve biyoçeşitliliği koruyarak gelecek nesillere sağlıklı bir yaşam alanı bırakmayı hedefleyen Karşıyaka Belediyesi, yüzlerce yıldır yerel üreticiler tarafından üretilen, bölgenin iklim, toprak ve coğrafi özelliklerine uyum sağlayan tohumları savundu. , Şehit Muhittin ve Ayşe Dudu Sağıroğlu Atalık Tohumculuk Merkezi’nde.

YÜZLERCE TOHUM KORUMA ALTINDA

Karşıyaka halkına sağlıklı, adil ve saf gıda sunmayı hedefleyen Atalık Tohumculuk Merkezi, 2022 Ekim ayında başladığı faaliyetleri kapsamında 193 çeşit domates, 185 çeşit tatlı ve acı biber, 62 çeşit patlıcan, 47 çeşit 197 çeşit fasulye, 15 çeşit börülce, 47 çeşit mısır, 35 çeşit kabak, 55 çeşit kış sebzesi olmak üzere farklı tohumları envanterine kattı. 15 çeşit bamya, 12 çeşit salatalık ve 9 çeşit ayçiçeği.

ŞANTİYEDE ÜRETİM

Karşıyaka Belediyesi Şantiye Tesislerinde kurulan meyve bahçesinde gerçekleştirilen örnek uygulamada cet tohumları kullanılarak yetiştirilen sebzeler olgunlaştırılarak hasat ediliyor. Eserlerin bir kısmı tohum olarak değerlendirilirken bir kısmı da eserin çiftçiye ve tüketiciye tanıtılması faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Bu kapsamda yaz döneminde örnek yetiştirme uygulamaları ile 376 kg hıyar, 195 kg patlıcan, 292 kg biber ve 873 kg domates elde edilmiştir. Bu işlerin yetiştirilmesinde 5 m3 hayvan gübresi (yanmış koyun gübresi), 100 kg vermikompost ve 3 metreküp kompost kullanılmıştır. Kış döneminde ise beyaz lahana, kırmızı lahana, brokoli, karnabahar, kereviz, turp çeşitleri, havuç, marul çeşitleri, pazı çeşitleri, pırasa, maydanoz, tere ve roka ekilerek hasat yapılması amaçlanmaktadır. Yerel üreticilere hem tohum hem de fidan dağıtıldı.

ÜRETİME KATKI SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yerel eserlere ve tohumlara sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaparak, “Tarıma destek vermemiz gerekiyor. Ata tohumlarıyla, fidanlarıyla, fidanlarıyla kentte yapılacak üretimi asla küçümseyemeyiz. Doğru yönetilirse kentsel tarım hayal değildir. İnanıyoruz, başaracağız. Kırsalda tarımla uğraşan vatandaşlarımıza elimizden geldiği kadar şehirden destek vermemiz gerekiyor. Açıkçası, bu çalışmaların artık bir şehri yok; Bir ilçesi hatta bir ülkesi bile yoktur. Dünyanın her yerindeki insanlar sadece tüketen değil, üretime de katkıda bulunan insanlar olmak zorunda. Karşıyaka’da kurduğumuz merkez ile yerel tohumlara sahip çıkıyor, onları toprakla buluşturmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu